دوازدهم آذر، مطابق با سوم دسامبر، از سوی سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی معلولان نامگذاری شده است. مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۱۹۹۲میلادی، برای نخستین بار این روز را برای توجه بیشتر به جامعه کمتوانان، در نظر گرفت. هدف از برگزاری این روز، شناخت نیازها و فعالیتهای معلولان توسط جوامع و اقشار مردم و آشنا شدن خود معلولان با حقوق مادی و معنوی خودشان است.بر اساس تعریف جهانی، معلول، به کسی گفته می شود که بر اثر نقص جسمی یا ذهنی، اختلال قابل توجه همیشگی بر سلامت، کارایی عمومی و در شئون اجتماعی، اقتصادی و حرفهای افراد به وجود بیاید. طوری که این اختلال، از استقلال فردی، اجتماعی و اقتصادی وی بکاهد. این گروه، شامل ناشنوا، نابینا، و معلول جسمی، حرکتی و ذهنی است.
طبق آمار سازمان بهداشت جهانی، حدود ۱۰ درصد از جمعیت جهان دچار نوعی معلولیت هستند و بزرگترین اقلیت جهان را تشکیل می دهند. بر اساس این آمار بیش از ۶۰۰ میلیون نفر از ساکنان جهان به علل مختلف جسمی، روانی و اجتماعی دچار ناتوانی و معلولیت شدهاند و سطح پایین خدمات بهداشتی و پزشکی موجب شده است که ۸۰ درصد این افراد در کشورهای جهان سوم جای بگیرند و از هر ۱۰ نفر آنها هشت تن، زیر خط فقر باشند.
به تازگی در ایران کمپینهای تشکیل شده است که به جای واژه معلولان از واژه کمتوان استفاده شود تا بار منفی واژه معلول، از ذهن دور بماند.
به مناسبت روز جهانی معلولان (کم توانان)، کتابهایی با این موضوع را مطالعه کنید.
ماهنوش و صورتکهای آسمانی
دخترکی که برای نجات اهالی آسمان میرود را میشناسید؟
ماهنوش، دخترک نابینایی است که برای نجات ستارگان به آسمان سفر میکند. کتاب ماهنوش و صورتکهای آسمانی روایت صورتهای فلکی از نگاه دختری است که چشمهایش نمیبیند اما شما را با گوشههای کهکشان آشنا میکند. او در هر کنج آسمان دوستی دارد و برای نجات دوستانش هر چه در توان دارد انجام میدهد، اهالی عجیب و غریب آسمان نیز با ماهنوش ارتباط خوبی برقرار کردهاند.
این مجموعه نوشته مریا یزدانی و با تصویرگری آیدین سلسبیلی، در دو جلد با عنوانهای جادوی ستارگان و ترانههای توکانا، برای کودکان و نوجوانان ۱۰ تا ۱۴ نوشته شده، و کتاب برگزیده نخستین جشنواره ملی کاما (کتاب افراد دارای معلولیت ایران)، در بخش کودک و نوجوان بوده است.
نویسنده این کتاب، مریا یزدانی متولد سال ۱۳۵۶ و دانشآموخته رشته ارتوپدی فنی است. او برگزیده جشنواره ادبی کومش شده است و همچنین گردآوری و تصحیح کتاب ماما آش پخت را به عهده داشته که مجموعهای از انشاهای فرزندان کارکنان معدن در منطقهای کویری به نام انارک است، نقاشی و تصویرگری برای کودکان از فعالیتهای دیگر اوست.
تصویرگر این مجموعه، آیدین سلسبیلی در سال ۱۳۶۰ متولد شد، او کارشناس گرافیک کامپیوتری و عضو پیوسته انجمن تصویرگران ایران، عضو هیأتمدیره ACM Siggraph Chapter Tehran و سازمان جهانی گرافیک کامپیوتری است. تصویرگری سهبُعدی شاهنامه فردوسی و طراحی موزه مجازی آثار باستانی ایران از آثار اوست. طراحی شخصیتهای سهبُعدی برای پروژههای پویانمایی و بازیهای رایانهای از فعالیتهای دیگر آیدین سلسبیلی است.
ماهنوش و صورتکهای آسمانی، در دو جلد توسط نشر هوپا به چاپ رسیده است.
(ایرنا - ۱۳ آذر ۱۳۹۹، ۱۶:۴۸ - کد خبر: 84132970)