معدن۲۴: مسعود رازفر از منابع انسانی، فناوری و اکتشاف به عنوان سه چالش اصلی بخش معدن و صنایع معدنی در راستای دستیابی به اهداف توسعهای یاد کرد.
این صاحبنظر حوزه معدن در گفتگو با خبرنگار معدن۲۴ افزود: با وجود ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ ظرفیت دانشگاهی، اما تولیدات دانشگاهی ما تولیدات کیفی و مناسبی برای واحدهای معدن و صنایع معدنی نبوده است که دلایل متعددی دارد.
وی گفت: مباحث اقتصادی برای تازه واردان به حوزه اجرایی و مهاجرت نخبگان، از جمله این دلایل است اما معتقدیم چنانچه انگیزهای در حوزه آموزش عالی ایجاد شود شاید بتوان این معضل را ترمیم کرد.
رازفر با تاکید بر لزوم استفاده از تجارب سالهای گذشته، گفت: در سنوات قبل شاهد راهاندازی مجموعه آموزشی در معدن نخلک در انارک بودیم که خروجیهای آن هم اکنون به عنوان نفرات کلیدی در معدن و صنایع معدنی ما فعالند.
وی تصریح کرد: امروز در حوزه منابع انسانی با بیش از ۴۰ هزار عضو سازمان نظام مهندسی معدن و ۱۰ هزار پروانه وجود دارد، اما نمیتوانیم حدود ۷۵۰۰ واحد معدنی فعال کشور را به لحاظ فنی پوشش دهیم و باید به این معضل رسیدگی شود.
این فعال حوزه معدنی با اشاره به فناوری به عنوان چالش دوم این بخش گفت: هرچند بومیسازیهای انجام شده قابل تقدیر است اما تجهیز شدن به ماشین آلات و فناوری روز میتواند کمک کند تا دانش را به صورت بهینه در اختیار گرفته و راندمان واحدهای معدن و صنایع معدنی را ارتقا دهیم.
وی ابراز امیدواری کرد با سیاست گذاری درست دولت به سمتی برویم که حضور فناوریهای نو و ماشین آلات جدید را در این بخش شاهد باشیم.
رازفر به سرمایه گذاری به عنوان دیگر چالش اساسی این بخش اشاره کرد و اظهار داشت: اکتشاف همواره سرمایه بر بوده و به همین دلیل بخش خصوصی تمایلی به آن نداشته است، زیرا ورود و فعالیت در آن نیازمند سرمایه کلانی در کنار ماشین آلات و فناوری مورد نیاز است.
وی یادآور شد: از آنجایی که همیشه فعالیتهای اکتشافی به نتیجه مثبت نمیرسد و منجر به ذخایر خوب معدنی نمیشود، باید به ایجاد انگیزه در بخش خصوصی پرداخت به طوری که اگر در اکتشاف حضور پیدا کنند بتوانم در سایر دیگر زنجیرههای ارزش در بخش معدن و صنایع معدنی حضور یافته و این مهم میتواند سبب هدفمند شدن مجوزهای صنایع معدنی در کشور شود و این افراد در آینده بتوانند در اولویت ایجاد واحدهای فرآوری یا محصولات معدنی در زنجیره ارزش باشند.