25
چهارشنبه, دسامبر
چهارشنبه, ۰۵ دی ۱۴۰۳

گفتگوی روزنامه کسب و کار با سینا ایرانپور انارکی

امید کارآفرینان به کمپین‌های حمایتی: اگر مشکل اول اقتصادی و اجتماعی کشور را اشتغال بدانیم آیا وظیفه هر قوه و نهاد و سازمانی برای حل این مشکل، جز اصلاح رویکردها و برداشتن گام‌های عملی در راستای حل این مشکل است؟
به گزارش کسب و کار نیوز رهبر انقلاب در سال جدید اشتغالزایی را در کنار اقتصاد مقاومتی مورد تاکید قرار دادند و رئیس‌جمهوری نیز در دومین سفر استانی دولت در سال جدید، صیانت از سرمایه‌گذار و کارآفرین را با بگیر و ببندهای قضایی منافی دانستند. با این حال اتفاقاتی که در فضای اقتصاد کشور می‌افتد نشان‌دهنده امنیت ناکافی سرمایه‌گذاران و کارآفرینان است، چنانکه اخیرا برخی از آنها که در مسیر فعالیت دچار مشکلات ناخواسته شده‌اند، با اظهار دلسردی از اصلاح رویکردهای قضایی و بانکی، به کمپین‌های حمایتی پناه برده‌اند. 
در همین زمینه ۱۱۰ تولید‌کننده و کارآفرین اصفهانی با تحریم بانک ملت حساب‌های خود را به بانک‌های دیگر منتقل کردند. گفته می شود همسر مرحوم محمدعلی موسی‌خانی با شکایت بانک ملت بازداشت شد. این امر موجب اعتراض تولید کنندگان اصفهانی قرار گرفته است. موسی‌خانی صاحب برند و کارخانجات صنایع غذایی کافی‌کولا و کیک خویی بود که سال ۹۴ پس از طی یک دوره بیماری درگذشت.
اشتغال بدون حمایت از کارآفرینان غیر ممکن است: یک تحلیل‌گر اقتصادی اشتغالزایی را بدون حمایت عملی از کارآفرینان غیر ممکن دانست و در توضیح این مطلب به «کسب‌وکار» گفت: اشتغالزایی در کشور ما تاکنون بیشتر وظیفه دولت تلقی شده و در واقع ما نگاه دولتی به بحث اشتغالزایی داشته‌ایم اما این رویکرد ما را به هدفی که در نظر داشته‌ایم یعنی به کار گرفتن منابع انسانی و جلوگیری از هرز رفتن آنها نرسانده است.
سینا ایرانپورانارکی افزود: دولت به عنوان سیاست‌گذار و مجری قانون می‌تواند بسترساز اشتغال باشد و نهادهای دیگر همچون مجلس و قوه قضائیه نیز در این مهم سهیم هستند، اما این کارآفرینان بخش خصوصی هستند که باید میدان‌داری و محوریت عرصه اشتغالزایی را به عهده بگیرند، حال آنکه متاسفانه نه دولت، نه مجلس و نه قوه قضائیه نه تنها وظیفه مهیا کردن ساختارهای لازم برای اشتغالزایی و کارآفرینی را به درستی فراهم نمی‌کنند بلکه در مواردی برعکس با قوانین نادرست، سیاست‌گذاری‌های غیرعلمی اقتصادی و اجرای شتابزده این سیاست‌ها و نهایتا بگیر وببندهای غیرمنطقی قضایی موجب فرار سرمایه‌ها و نابودی کارآفرینان را فراهم می‌کنند. این وضعیتی است که بارها و بارها در اقتصاد کشور ما تکرار شده و اگر می‌خواهیم مشکل اشتغال را حل کنیم، راهی جز تغییر آن نداریم. 
معضل مالیاتی که زنجیر تولید را از هم گسیخت: حمایت نکردن از کارآفرینان، مثال‌های فراوانی در کشور ما دارد و برای نمونه با یکی از مطلعان موارد اخیر آن گفتگو کردیم. الهام موسی‌خانی، دختر مرحوم موسی خانی از کارآفرینان صاحب‌نام کشور درباره شرایطی که منجر به تعطیلی دو کارخانه ایشان و بیکاری بیش از هزارنفر از کارکنان این کارخانه‌ها در استان اصفهان شد به «کسب‌وکار» گفت: یک معضل مالیاتی که می‌توانست با مساعدت مسئولان سازمان امور مالیاتی و با رویکرد حمایت از تولید‌کننده و کارآفرین برطرف شود متاسفانه با نوعی سیاست زدگی در دولت نهم و دهم، به گره کور تبدیل شد و با توقیف کارخانه‌ها و پلمب انبارها و تجهیزات و ساختمان‌ها، زنجیره فعالیت‌های این کارخانه‌ها از هم گسیخت. به این ترتیب دو برند خوشنام در صنایع غذایی که توسط یک کارآفرین خلاق از نقطه صفر و بدون هیچ گونه حمایت یا رانت بنا شده بود به ورطه نابودی کشیده شد و بیش از هزار نفر از پرسنل این دو کارخانه - کافی‌کولا و کیک خویی - هم بیکار شدند. وی با بیان اینکه بانک‌ها و سازمان تامین اجتماعی هم به جای کمک به حل مشکل، گره روی گره زدند افزود: متاسفانه فشارهای روحی و روانی موجب تشدید بیماری و فوت آقای موسی خانی شد و قوه قضائیه، بانک‌ها و دیگر ارگان‌های مرتبط هم به جای رفع توقیف و اجازه فروش اموال آقای موسی‌خانی برای پرداخت بدهی‌های مرتبط با این دو کارخانه، همسر  آقای موسی‌خانی را که هیچ دارایی در تصرف ندارند و حتی مستمری آنها نیز توقیف شده، بازداشت می‌کنند. الهام موسی‌خانی با بیان اینکه گروهی از فعالان اقتصادی و معتمدان و تجار اصفهان برای نشان دادن همبستگی خود با خانواده آن مرحوم حساب‌های خود در بانکی که حکم بازداشت همسر مرحوم موسی خانی را اجرا کرد، بسته‌اند، افزود: البته مشکل بازداشت همسر مرحوم موسی خانی با کفالت شخصی سهل‌آبادی رئیس محترم اتاق بازرگانی اصفهان مرتفع شد اما کماکان مشکل پرداخت نشدن بدهی‌ها به دلیل توقیف اموال آن مرحوم و حساب‌های کارخانه‌ها باقی مانده است و حل نشدن این مشکل به خوبی نشان‌دهنده نگاه نادرست برخی مسئولان و ارگان‌ها به مقوله کارآفرینی و سرمایه‌گذاری است. 
مسئولان اعتماد را به فعالان اقتصادی بازگردانند: ایرانپورانارکی نیز معتقد است اتفاقاتی همچون آنچه در اصفهان و درباره کارآفرین خوشنامی مثل موسی‌خانی اتفاق افتاد مطمئنا ترغیب‌کننده کارآفرینی و اشتغالزایی نیست. وی با بیان اینکه بیش از 60 نفر از فعالان اقتصادی استان اصفهان با راه‌اندازی کمپینی تحت عنوان نه به بى احترامى بانک ملت به خانواده کارآفرین فقید اصفهان، بستن حساب‌های بانکی خود را در این بانک را هدف‌گذاری کرده‌اند، افزود: شکل‌گیری این قبیل کمپین‌ها نشان‌دهنده دلسردی فعالان اقتصادی از اصلاح رویکرد بانک‌ها به تولید و کارآفرینی است و این امر می‌تواند هشداری برای مسئولان ارشد کشور باشد که هر چه سریع‌تر نسبت به اصلاحات ضروری در بخش‌هایی که با کار و اشتغال و سرمایه‌گذاری مرتبط هستند، اقدام کنند و اعتماد از دست رفته تجار و فعالان اقتصادی به سیاست‌گذاری‌ها و رویکردها را باز گردانند.
(انتشار در دوشنبه 14 فروردین 1396 روزنامه کسب و کار صفحه 4)